Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

De Kwestie: Bijzondere Bijstand

Sinds mijn besluit om rond te komen van een uitkering ben ik bezig om bijzondere bijstand aan te vragen voor een aantal van mijn noodzakelijke kosten. Ik heb verzorging en hulp in het huishouden nodig. Daarnaast kan ik de kosten voor mijn ziektekostenverzekering amper opbrengen, zodat de sociale dienst de aanvullende verzekering voor zijn rekening neemt (wanneer dit toegekend wordt!). Deze heb ik nodig omdat een aantal van mijn kosten enkel vanuit de aanvullende verzekering gedekt worden. Verder maak ik gebruik van een maaltijdservice omdat ik door mijn spasme niet zelf kan koken (alle dagen friet is ook niet gezond!).

De formulieren van de aanvraag heb ik op 9 november 2011 met bijbehorende bijlagen per e-mail naar de sociale dienst gestuurd.

Op 30 november 2011 kreeg ik bericht van de sociale dienst dat er een aantal stukken ontbraken. Deze heb ik op 4 december 2011 als bijlagen (18 stuks!) per e-mail verzonden. Het punt is dat het formulier voor de aanvraag heel erg onduidelijk is welke formulieren en gegevens je moet opsturen, zodat ik dit pas achteraf heb kunnen doen.

Op 6 december 2011 ontving ik weer een brief van de sociale dienst waarin ze zeiden dat er gegevens ontbraken, hoewel ik voor 100% zeker wist dat ik deze had meegezonden. Controle van mijn gegevens en e-mail wees dit zelfs uit! Ik heb de betreffende ambtenaar (CT) daar persoonlijk op aangesproken en gezegd dat alle gegevens in haar bezit zijn.

Toch bleef CT stug volhouden dat ze nog een salarisspecificatie van mijn oude werkgever wilde hebben. Deze heb ik nog niet gehad (is inmiddels wel opgevraagd!), dus die kon ik haar ook niet geven. Echter, ik had haar een salarisstrook van december 2010 en januari 2011 gestuurd, waarop precies dezelfde bedragen stonden. Ik heb gedurende mijn hele “werkzame” periode hetzelfde salaris gehad. CT nam daar echter geen genoegen mee, want ze wilde ook kunnen zien of ik reiskostenvergoeding had gehad. Daarmee kon ik haar heel vlug uit de droom helpen, want ik heb nog steeds rekeningen liggen van het taxibedrijf voor betaling van een eigen bijdrage voor het vervoer van mijn huis naar werk v.v. De kosten zijn dusdanig hoog opgelopen dat ik deze op dit moment nauwelijks kan betalen, omdat het taxibedrijf op onregelmatige basis facturen stuurde en mede afhankelijk was van de verwerkingssnelheid van het UWV.

Op 7 december 2011 vroeg CT weer om een salarisspecificatie van mijn oude werkgever en een specificatie van mijn Wajong-uitkering. Deze laatste had ik al twee keer doorgezonden en dus werd ik al een beetje cynisch. Ik mailde haar terug in welke bestanden ze de gegevens kon vinden.

Op 9 december ontving ik weer een brief van de sociale dienst met een verzoek om gegevens op te sturen. Nu was voor mij de boot echt aan! Ik mailde CT terug dat ik het vermoeden had dat het binnen de sociale dienst een zooitje was, en dat ik mijzelf aanbood om binnen hun afdeling het archief te komen beheren. Uiteraard wel tegen een marktconform salaris…

Ik was het vele gezeur spuugzat!

Op 10 december 2011 heb ik CT nogmaals gemaild en haar medegedeeld dat als ze bleef volharden in haar gelijk ik haar manager over deze kwestie zal aanspreken.

Update 13 december 2011: Dreigen lijkt te werken. Zojuist om 16:30 uur telefoon gehad. Ik krijg alles toegewezen behalve de langdurigheidstoeslag. Ik ben nu dus ontzettend opgelucht, want het geeft me weer ademruimte…


Copyright © 2011 – Johan van den Boogaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015