Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Stemmen

Vandaag, 12 september 2012, ben ik gaan stemmen. Ik reed het stemlokaal binnen, zocht naar mijn stempas en identiteitskaart, en meldde me bij de balie. Nadat mijn gegevens waren gecontroleerd kreeg ik een lap papier mee, en kon ik gaan stemmen.
Er was een aangepast stemhokje, met een lager tafeltje, zodat ook rolstoelers hun stem konden uitbrengen. Door mijn spasme begon het gevecht met het stembiljet ietwat komische trekjes te krijgen. Ik kreeg dat vel papier niet goed op het tafeltje neergelegd. Of het vel was te groot, of het tafeltje te klein..?
Toen ik het papier eenmaal in een voor mij acceptabele houding had gepositioneerd was het potloodje verdwenen. Nu dat weer! Ik voelde onder het papier, en griste het daaronder vandaan. Inmiddels was het stembiljet weer verschoven en begon het hele circus van voor af aan. Uiteindelijk is het me toch gelukt om mijn stem uit te brengen, hoewel het erg veel energie gekost heeft.
Het is ontzettend onhandig voor iemand met spasme om zo’n groot vel (een ouderwetse opengeslagen krant!) te hanteren. Zou dat niet kleiner kunnen? Of misschien zelfs elektronisch voor de mensen welke de beschikking over internet hebben? Je zou dan kunnen denken dat je met je DigiD moet inloggen, een stembiljet voor je neus krijgt, je keuze eenmalig kunt invullen, en klaar is Kees…
Waarom is niemand daar nog opgekomen? Het bespaart een hoop rompslomp, tijd en energie. Misschien is de opkomst dan zelfs wel groter dan met de ouderwetse stembureaus, omdat mensen niet meer door weer en wind hoeven? Voor hen die nog geen internet hebben zouden alternatieven gevonden kunnen worden door bijvoorbeeld te gaan stemmen in het gemeentehuis.

Misschien een ideetje voor de nabije toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015