Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Kuifje in Zweden in de ban

Volgens de Volkskrant van 25 september 2012 heeft een Zweedse kinderboekenbibliotheek, in het Cultuurhuis van Stockholm, alle Kuifje stripboeken uit de schappen gehaald. De reden? Men vindt het ongewenst kolonialisme, niet meer van deze tijd. Er zijn inmiddels zoveel culturen in Zweden dat een boek als “Kuifje in Afrika” gemakkelijk door een bepaalde groep als antisemitisch bestempeld zou kunnen worden.

We schieten door! Wanneer zelfs de Zweden in hun eigen land al spitsroeden moeten lopen voor mensen uit andere culturen, dan zit de angst voor andersdenkenden er diep in…
Waarom zouden we onze eigen westerse cultuur verloochenen voor mensen uit andere culturen? Wanneer wij, Westerlingen, bijvoorbeeld naar een land als Iran of Afghanistan verhuizen dienen wij ons toch ook aan de daar inheemse gebruiken aan te passen? Doen wij dat niet dan loopt misschien wel ons leven gevaar!?
En dan komt er een Achmed uit Afghanistan hier in het vrije Europa vertellen dat hij het niet eens is met onze normen en waarden??? Man, je hoeft hier niet te zijn! Wanneer het je hier niet bevalt, dan ga je toch lekker terug naar Afghanistan? Je wist toen je vertrok dat Europa een andere cultuur had, dat mensen er vrij waren. Je hebt dus niet het recht om hen die vrijheden in te perken of zelfs af te nemen!
Er zijn ook moslims welke hier geboren zijn, maar die zo’n strenge opvoeding van thuis gehad hebben dat ze van de westerse maatschappij vervreemd zijn. Onder hen zijn misschien ook wel radicaal gelovigen welke hun leven en opvattingen strikt volgens de Koran willen leiden..? Niets mis mee, geen punt! Maar stoor je alsjeblieft niet aan het moderne westerse straatbeeld. Dat hoort hier thuis, met inbegrip van alle seks, drugs en Rock & Roll.

En dan zijn er ook nog die vallen over de namen van producten. Een aantal jaren geleden viel er een of andere tuthola over de naam “Buys Negerzoenen”. Ze had zelf ook een kleurtje en vond dat ze gediscrimineerd werd. Ze stapte pardoes naar de Reclame Code Commissie en kreeg gelijk. Vanaf die tijd kunnen we in de winkel alleen nog maar “Buys Zoenen” kopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015