Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Crowdfunding in de zorg

Er zitten een paar heel erg grote lichten in de Nederlandse politiek. Volgens hen kan de zorg best georganiseerd worden door eigen regie. Websites als datumprikker en crowdfunding kunnen ingezet worden om de nieuwe zorg betaalbaar te houden (volgens Mark Rutte!).

Deze misrekening (want dat is het!) kan desastreuze gevolgen hebben voor het zorgsysteem!

Crowdfunding werkt alleen dan wanneer grote bedrijven of instellingen er zelf beter van kunnen worden. Voor niets gaat immers de zon op! Door deze uitgesproken gedachte maakt Rutte zich openlijk schuldig aan het opnieuw bagatelliseren van het zorgsysteem! Hij lijkt nog steeds niet te (willen!?) beseffen dat grote groepen zorgbehoevende Nederlanders een beperkt netwerk van mensen om zich heen hebben?

Eigen regie is goed, maar het moet wel mogelijk zijn. Immers, niet alle zorg is planbaar. Het is onmogelijk om te zeggen wanneer je naar het toilet moet of ziek wordt. Niet iedereen is mobiel en kan zelf op het toilet gaan zitten. Daarvoor dient de oproepbare zorg. Wanneer het aan Rutte zou liggen zou hij deze waarschijnlijk het liefste ook afschaffen? Dan zou je van die mensonterende situaties krijgen welke je nu ook in verpleeghuizen tegenkomt: “Nee mevrouw Jacobs. U kunt nu niet naar het toilet. De volgende ronde is pas over twee uur…”

Uit pure ellende kunnen mensen ziek worden en sterven. Geen haan die er naar zal kraaien, want zo is het leven. Voor de nabestaanden is dit een bittere pil om te slikken. Het is triest om te moeten concluderen dat de Nederlandse verzorgingsstaat in vijftien jaar tijd in sneltreinvaart is achteruit gehold. Het marktconform denken heeft zijn intrede gedaan, en zorgtaken worden tot op 5 minuten nauwkeurig ingepland. Veel tijd voor intermenselijk contact blijft er niet over.

Het is daarom goed dat een partij als de SP de vinger constant aan de pols houdt en politici terugfluit wanneer beleid echt te gortig wordt.

Johan van den Boogaard
4 januari 2015

Updated: 4 januari 2015 — 11:16

3 Comments

Add a Comment
  1. Mariëlla van Wijnen Heijs

    Crowdfunding in de ouderenzorg. En maar onze ouderen voorhouden dat ze niet voor iedereen de deur zomaar open moeten doen.
    Twee adviezen van de overheid 1 van Rutte en 1 van de politie die compleet botsen met elkaar.
    Wij als samenleving moeten ons schamen. We plukken nu de vruchten van die ouderen die na de oorlog voor ons het land opgebouwd hebben, en wat doen we ermee??? Rutte vind ze te duur…. Kom op man er is genoeg voor iedereen. Als je maar wilt. Dit wil Rutte dus gewoon niet.

    1. Goed geschreven stuk Johan, het is een schande dat onze verzorgingstaat in een zucht en vloek afgebroken worden, het leed wat deze overkomt en overkomen gaat is schrijnend, het lijkt dit kabinet niet te boeien, in alle jaren dat ik op deze aardkloot meedraai zag ik nimmer zo’n afbraakbeleid als van dit horrorkabinet Rutte 2! Ik moet mevrouw Wijnen Heijs gelijk geven , we moeten ons als samenleving diep schamen dat we dit laten gebeuren met mensen die zo hard gewerkt en geknokt hebben na de oorlog voor hun nazaten een goed leven mogenlijk te maken, het kan zo anders, socialer, menselijker, want er is genoeg voor iedereen…..

  2. Is er een platform voor ouderen zorg voor mensen nog in hun eigen woning (collectief) willen blijven wonen. uiteraard met 24 uursverzorging door personeel dat betrokken is niet op 5 minuten word afgerekend?Bv op een boerderij of in in een gezamenlijk wooncentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015