Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Een nieuwe bril…

Wie herkent dit?

Vroeger, tot ongeveer vijf jaar geleden, zaten brillen en contactlenzen standaard in iedere aanvullende verzekering. Ten minste, bij CZ wel.

Ik heb afgelopen week, na vijf jaar, een nieuwe bril moeten kopen. De oude voldeed niet meer, want de letters op mijn beeldscherm begonnen de salsa te dansen. Ik schrok me wezenloos toen ik, eenmaal bij de opticien, moest vernemen dat mijn zorgverzekeraar geen vergoeding meer bood.

Misschien een beetje dom van me, want ik had de aanvullende polis moeten doornemen. Die aanvullingen en uitzonderingen beslaan een compleet boekwerk. Zeg nu zelf: wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, is het dan vreemd dat je verdwaald in het oerwoud van regeltjes?

Waarom is de bril uit het basispakket gehaald, terwijl deze in alle andere pakketten wel aanwezig is? Waarschijnlijk is er indertijd, zo’n vier jaar geleden, iets fout gegaan? Ik werkte toen nog in loondienst, en ontving van de sociale dienst een kleine aanvulling op mijn aanvullende zorgverzekering. Deze dekte wel (voor een klein deel) brillen.

Toen ik in oktober 2011 uit dienst trad heeft de sociale dienst deze aanvulling gestopt en CZ hierover ingelicht. Had ik ervan uit mogen gaan dat ik een soortgelijke polis terug zou krijgen? Bij mijn weten wel! Maar… Dat heb ik niet gehad. CZ heeft mij op eigen houtje in een lagere aanvullende verzekering geplaatst. Mag dit? Volgens mij niet!

Het gevolg is nu dat ik zelf meer geld kwijt ben aan mijn bril, en dat dit eigenlijk niet had gehoeven! Ik krijg (gelukkig!) nog wel een tegemoetkoming uit de bijzondere bijstand. Ten minste, dat hoop ik! Want anders wordt het wel een erg dure noodzakelijke investering…

Ik zou volgend jaar een andere aanvullende verzekering kunnen nemen, zij het dat deze € 10,50 per maand duurder is! In mijn ogen is dit de omgekeerde wereld. Want mensen met een laag inkomen zullen vaker kiezen voor een Basis Aanvullende Verzekering. Wanneer zij een bril nodig hebben lopen zij een vergoeding mis.

Het riedeltje van: ‘Dan had je maar moeten sparen…’, gaat niet op! Mensen met een inkomen op bijstandsniveau hebben al moeite genoeg om de maand door te komen. Vaak moet zelfs het spaargeld aangesproken worden..! Waar moet je dan van sparen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015