Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Windows perikelen

ubuntu-windowsMijn oude computer was aan vervanging toe. Na bijna zes jaren trouwe dienst en intensief gebruik mocht het beestje met pensioen en genieten van zijn oude dag. Mijn keuze viel op een Acer desktop computer (laptops zijn te licht voor wat ik ermee moet kunnen!), met daarop het besturingssysteem Microsoft Windows 8.1.

Ik denk dat ik alles bij elkaar een kleine 4 uur (!) met Windows 8.1 gewerkt heb. Toen was ik het echt spuugzat! Wat een***-systeem (vul zelf maar in!). Continu sprongen de tegels op mijn scherm, ondanks dat ik het systeem gepimpt had met een pakketje wat de oude Windows 7 desktop in Windows 8 zou moeten integreren.

Ik besloot om Windows 8.1 van de harde schijf te knikkeren en te vervangen door Windows 7. Daarnaast zou ik Linux Ubuntu installeren, omdat dat het systeem is waar ik het meeste mee werk.

Als eerste diende Windows 7 geïnstalleerd te worden, daarna Ubuntu. Alles ging goed, tot het moment dat Ubuntu aan de beurt was. De schijf startte normaal op, en na de vragen over taalkeuze en extra downloads belandde ik in het programma om de schijf in te delen. Maar… Ik zag mijn Windows-schijf niet, Ubuntu herkende hem niet… Wat was dat nu weer?

Het heeft me twee dagen gekost voordat ik door had wat er aan de hand was. Allereerst moest ik in de computer (BIOS) het gebruik van de ‘legacy’ inschakelen. Verder was de harde schijf door de fabrikant (in opdracht van Microsoft?) geformatteerd als GPT (1) terwijl voor een eenvoudige installatie MBR (2) meer voor de hand ligt. Zeker wanneer een schijf kleiner dan 2,2 terabyte is! Daarnaast moest de hele harde schijf gewist worden, ook de extra partities welke Windows vandaag de dag zelf aanmaakt!

Eindelijk lukte het me, en vandaag (zaterdag) is de eerste dag dat ik echt lekker kan werken op mijn nieuwe machine!

Maar ik heb gevloekt, ook op Microsoft!!! Ik heb hen aan de telefoon gehad omdat ik dacht dat ik mijn huidige (legale!) Windows 7 opnieuw diende te activeren. De arrogante snotneus die ik bij Microsoft aan de telefoon kreeg vertelde me droogjes dat ze geen tot nauwelijks ondersteuning meer boden voor Windows 7. Hij vond het vreemd dat ik terug wilde, omdat Windows 8 – in zijn ogen! – veel beter werkte. In mijn ogen niet, en ik vroeg hem of ik zelf mocht uitmaken welk systeem ik op mijn computer draai? Ik heb geen enkele behoefte om naar de pijpen van die grote jongens als Microsoft te dansen!

Uiteindelijk hielp hij me wel, maar ik hoefde Windows 7 niet opnieuw te activeren. Ik heb nu dus een dual-boot systeem, waarbij ik kan kiezen uit Linux Ubuntu (standaard) of Windows 7.

  1. GPT, GUID Partition Table
  2. MBR, Master Boot Record

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015