Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Stijging afvalstoffenheffing gemeente Bladel

Gisteren heb ik de aanslag voor de afvalstoffenheffing 2016 in de bus gekregen. Ik ben zo iemand die altijd dol is geweest op vergelijkingen, en ook dit jaar heb ik de aanslag vergeleken met die van vorig jaar. Hieronder leest u mijn bevindingen.

Wat vrijwel direct opvalt is dat het vastrecht met gemiddeld 7% ten opzichte van 2015 is gedaald, terwijl de bedragen voor het storten van afval met gemiddeld 48% zijn gestegen.

De vraag die vrijwel direct bij mij opBladel afvalstoffenheffingen 2015-2016 - Klik om te vergrotenkomt is: Waarom stijgen die prijzen zo fors? Is dat omdat mensen beter hun afval gaan scheiden en de gemeente minder inkomsten binnenkrijgt? Is dat omdat de prijzen voor het ophalen en verwerken van afval fors duurder zijn geworden? Of heeft de gemeente budgettaire problemen en wil ze zo de tekorten aanzuiveren?

 

Dat mensen beter hun afval gaan scheiden is lovenswaardig. Maar het kan ook zo zijn dat mensen de prijzen te hoog vinden en daarom ergens in de bossen illegaal hun afval storten om zo hun kosten te drukken? De gemeente ontvangt dan minder inkomsten, daarnaast moet zij opdraaien voor het ruimen van het afval. En die kosten worden natuurlijk doorberekent aan de (onschuldige) burgers…

De prijzen voor het ophalen en verwerken van afval zijn gestegen, maar dat kan nooit betekenen dat de heffingen ook met bijna 50% moeten stijgen!?

Bladel Jaarrekeningen 2005-2014 - Klik om te vergrotenDaarnaast blijkt uit de cijfers van registeraccountant Leo Verhoef dat de gemeente Bladel willens en wetens onjuiste resultaten in haar jaarrekeningen opneemt waardoor er grote budgettaire verschillen ontstaan! Het vermoeden dat de gemeente Bladel de heffingen gebruikt om de eigen middelen aan te zuiveren is dus niet zomaar uit de lucht gegrepen. Of dit werkelijk zo is, is niet duidelijk. Wat wel vreemd is zijn de exorbitante stijgingen ten opzichte van het jaar 2015.

Mogelijk (!) dien ik een Wob-verzoek in om de oorzaak van deze stijging te kunnen achterhalen. Als kritische burgers hebben wij het recht om te weten wat gemeenten allemaal achter onze rug om uitspoken..!

Hierbij de tekst van de originele Verordening afvalstoffenheffing 2016 zoals deze door de Gemeenteraad van Bladel op 5 november 2015 is opgesteld en ondertekend door de Gemeenteraad.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015