Johan's Blogstek

Mijn kijk op de wereld van alledag...

Brexit: De val van de Europese Unie..?

Vrijdag, 24 juni 2016

De Britse bevolking heeft zich op 23 juni 2016 uitgesproken vóór een terugtreding uit de Europese Unie. Weliswaar met een nipte 52 procent van de kiezers, maar na 45 jaar onder Europees bewind geleefd te hebben wordt er nu gekozen voor een nieuwe koers.

Beurzen

De koers van het Britse Pond maakte meteen een duikeling en stond vanmorgen om 7.00 uur al onder US$ 1,35. Op de beurs in Azië rees lichte paniek en werd de handel voor 10 minuten stilgelegd. De goudkoers steeg omdat veel beleggers vanwege de onzekere situatie in Groot-Brittannië huiverig zijn geworden omtrent de handel met en in Britse Ponden. De beurzen in Europa openden met forse verliezen van 7 tot 10 procent. Beleggers houden niet van onzekerheden en dumpen nu hun aandelen. De Britse banken RBS en Barclays moesten op de Londense beurs verliezen incasseren van 30 tot 35 procent. Op de AEX gingen de aandelen van diverse verzekeraars hard onderuit. ING verloor 18 procent, Aegon noteerde een verlies van 13 procent en de koers van Nationale Nederlanden daalde met 11 procent.

Op de beurs van Tokio sloot de Nikkei met een verlies van 8 procent. Ook andere Aziatische beurzen sloten met verlies, maar daarvan waren nog niet alle gegevens binnen. De Chinese overheid vreest de val van de yuan en de effecten welke dat zal hebben op de export.

Cameron

Nadat de uitslag van het Referendum definitief was kondigde de Britse Premier David Cameron zijn vertrek aan. Hij stapt echter nog niet direct op, hoewel UKIP leider Nigel Farage daar dringend op had aangedrongen. Cameron vindt dat het belang van het Verenigd Koninkrijk voorop moet staan. Hij kan het de burgers niet aandoen om het land in een instabiele positie te manoeuvreren.

Situatie Verenigd Koninkrijk

De Brexit doet de discussie van onafhankelijkheid van Schotland en Noord-Ierland opnieuw oplaaien. De Noord-Ierse regeringspartij Sinn Féin heeft aangekondigd een referendum te willen houden over de hereniging met Ierland. In Noord-Ierland koos een grote meerderheid om in de EU te blijven. Deze keus heeft heel veel gevolgen voor de Britten en ook voor Europa is het een enorm verlies. Maar het is ook weer niet het einde van Europa.

Andere Europese lidstaten

Premier Rajoy van Spanje zegt dat Spanje hoe dan ook de EU zal blijven steunen. ‘De EU moet hervormen, maar zal overleven.’

Premier Renzi van Italië wijst er eveneens op dat de EU moet hervormen. ‘We moeten Europa veranderen en menselijker maken.’

Bondskanselier Kern van Oostenrijk zegt dat de EU door de Brexit aanzien verliest, maar dat hij niet vreest voor een domino-effect van andere landen die de EU willen verlaten.

Europa

De Europese regeringsleiders reageerden geschrokken en onthutst. Een aantal van hen, waaronder Geert Wilders, noemt het een historische dag. Hij wil een Nederlands uittreden uit de EU tot een speerpunt van zijn verkiezingsprogramma voor 2017 maken.

Anderen zijn minder enthousiast en spreken hun angstige vermoedens uit over de koers welke de Europese Unie moet gaan varen nu een van de belangrijkste partners kenbaar heeft gemaakt het (zinkende?) schip te willen verlaten?

EU-president Donald Tusk noemde de uitslag van het referendum ‘dramatisch en historisch’. Samen met de andere EU-leiders is er besloten om met de resterende 27 landen door te gaan.

De Belgische EU-parlementariër en oud-premier van België Guy Verhofstadt stelde dat ‘Europa beter af is zonder de Britten’. Volgens hem is het nu tijd om door te pakken over te gaan tot de orde van de dag.

Premier Mark Rutte noemde de uitslag ‘teleurstellend’. Volgens hem ‘moeten de Britten nu aangeven wat ze willen. Stabiliteit staat voor Nederland voorop. Het lijkt mij onomkeerbaar, maar je weet nooit. Samenwerking binnen de EU is voor een handelsland als Nederland belangrijk. Voor onze veiligheid en welvaart is dat van levensbelang.’

Brussel

Brussel hoopt dat de Brexit zo’n groot schokeffect teweeg zal brengen dat de EU eerst en vooral naar zichzelf zal moeten gaan kijken. Er heerst zoveel scepsis over de huidige koers dat niemand precies weet hoe ze die enorme mammoettanker, genaamd ‘EU’, moeten keren. De onzekerheid over de toekomst van de EU is groot.

Overleg

Morgen komen in Duitsland de grondleggers van de EU bijeen. De Duitse minister Steinmeier heeft de landen die indertijd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) hebben opgericht uitgenodigd voor een gesprek over de ontstane situatie. Deze landen zijn: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en West-Duitsland. Groot-Brittannië is hierbij – uiteraard – niet aanwezig.

Nederland

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), tevens voorzitter van de Eurogroep, zegt dat Groot-Brittannië met een Brexit voor instabiliteit kiest. Volgens hem is er geen sprake van paniek in Europa. ‘Het belangrijkste is om de stabiliteit vast te houden in de eurozone en ervoor te zorgen dat het economisch herstel doorgaat.’

Hij heeft vertrouwen in de Europese beurzen. ‘Uiteindelijk zullen de beurzen kijken naar het fundament van de economie. En we staan er beter voor. Ik vertrouw erop dat de beurzen daar op zullen reageren.’

Ook de andere ministers in het kabinet lieten hun afkeuring blijken. Minister Plasterk vond het ‘Waardeloos’, minister Kamp vond het ‘een verzwakking voor Europa’, minister Schippers was de mening toegedaan dat ‘een reset van de EU nog pregnanter is geworden’.

Minister Koenders tenslotte spreekt van een historische en teleurstellende keuze van de Britten. ‘Deze keus heeft heel veel gevolgen voor de Britten en ook voor Europa is het een enorm verlies. Maar het is ook weer niet het einde van Europa.’

Updated: 24 juni 2016 — 11:55

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Johan's Blogstek © 2015