Hersenletsel
Het verbaast mij iedere keer weer: de Nederlandse hokjesgeest. Iedere aandoening moet geclassificeerd zijn/worden om zoveel mogelijk geld te besparen. Bij mensen met hersenletsel is dat vaak nog veel extremer, want vaak past het hokje niet eens!
Zelf word ik ondergebracht in de categorie “Niet aangeboren hersenletsel”, ook wel NAH genoemd. Maar wat als je kort na je geboorte ziek bent geworden en daaraan letsel hebt overgehouden? Volgens de richtlijnen (…) mag dit niet beschouwd worden als NAH, maar strikt genomen is het dat wel! Het gevolg is dat deze mensen vaak niet de hulp krijgen die ze nodig hebben omdat de wetgever heeft bepaald dat ze in een ander hokje thuis horen (lees: vanuit een ander potje gefinancierd moeten worden!)
Dit zorgt voor veel onduidelijkheid en ongelijkheid! Het zou beter zijn om de benaming NAH te laten vervallen en enkel nog te spreken over hersenletsel. Op die manier schep je duidelijkheid en kun je evenwichtige wetgeving maken waarbij het discriminatoire element wordt verwijderd.
Mensen hebben recht op hulp en ondersteuning, en deze mag niet afhankelijk zijn c.q. gemaakt worden van de manier van financieren!
2 gedachten over “Hersenletsel”
Johan, ik weet het. Op de Mytylschool merkte ik echt geen verschil tussen kinderen die spastisch waren door zuurstof gebrek tijdens de geboorte of erna.
Sterkte en hartelijke groeten.
Klopt Mirjam. Er is geen een land ter wereld dat zo vreemd met haar/zijn burgers omgaat! Hier , in Nederland, moet iedereen in een apart hokje passen. Het is puur een kwestie van ‘Wie betaalt de veerman?’